Hıristiyanlar birden fazla Tanrı'ya mı tapınırlar?


Kur'an'ın sık sık Yahudi ve Hıristiyanların tek Tanrı'ya ibadet ettiklerini kabul ettiği bir gerçektir. Keza kimi Müslümanlarca da Yahudi ve Hıristiyanların bir tek Tanrı'ya tapındıkları kabul edilir.

Kur'an'ın sık sık Yahudi ve Hıristiyanların tek Tanrı'ya ibadet ettiklerini kabul ettiği bir gerçektir. Keza kimi Müslümanlarca da Yahudi ve Hıristiyanların bir tek Tanrı'ya tapındıkları kabul edilir. Bununla birlikte Kur'an yine de Hıristiyanların birden fazla Tanrı'ya ibadet eden ya da Tanrı yerine İsa Mesih'e tapınan kişiler olduklarını da ileri sürer.

"Yine andolsun ki, 'Allah üçün üçüncüsüdür' diyenler de küfre batmıştır. Kur'an 5:73]

[Allah şunu da söyledi: "Ey Meryem oğlu İsa! Allah'ın yanında beni ve annemi de iki Tanrı olarak kabul edin diye insanlara sen mi söyledin?" Kur'an 5:116]

[Yemin olsunki, "Allah, Meryem oğlu Mesih'tir" diyenler küfre batmışlardır. Kur'an 5:17]

Bazı Müslümanların düşüncesine göre, Hıristiyanlar üç Tanrı'ya inanmakla veya Tanrıya şirk koşmak suretiyle veyahut Tanrı yerine bir şahıs ya da başka şey koymakla putperest ve çoktanrıcı olmaktalar. Kur'an'a göre, bir şeyi ya da kişiyi Tanrı'ya eş koşmak en büyük ve bağışlanmaz bir günahtır.

Hakikaten, çoğu Müslüman'ın görüşü Hıristiyanların üçlüğe değil de üç tanrıya inandıkları ve üç ayrı tanrıya tapındıkları yönündedir.

Tanrı, Meryem ve İsa ya da: Tanrı, İsa ve Kutsal Ruh. 1+1+1=3 yapmaz mı? Hıristiyanlar nasıl hesap yapıyorlar da 1+1+1=1 ediyor? Böylelikle Müslümanların gözünde Hıristiyanlar İslam'ın en temel inanışı olan, "Tanrı tektir ve ondan başka Tanrı yoktur" ilkesine ters düşmektedirler.

Dinsel bir tartışma ortamında, daha başından itibaren bir Hıristiyan, Müslüman arkadaşını Kutsal Kitap'ın da Tanrı'nın birliğine ve tapınılmaya layık tek Tanrı'nın yalnızca O olduğuna tanıklığı konusunda ikna edecektir. İşte Tevrat ve İncil'den bazı örnekler:

Senin Tanrın olan RAB benim....Önümde başka ilahların olmayacaktır (Çıkış 20:23).

Tanrı'mız Rab birdir... (Markos 12:29).

İncil'in hiçbir yerinde Tanrı'nın "üçün üçüncüsü" ya da İsa ile Meryem'in Tanrı'nın yanı sıra diğer iki tanrı oldukları ileri sürülmez. İncil'de Hıristiyanlarca bir insan olan İsa Mesih'in Tanrılaştığı da savunulmaz. (Bu nokta ikinci kısımda açıklık kazanacaktır).

Yine de bütün Müslümanların üzerinde hemfikir oldukları husus, yaşayan Tanrı'nın 1 sayısından daha büyük olduğudur; ne Müslümanlar ne de Hıristiyanlar Tanrı'yı 1 sayısı ile eşitlemekten de, 1 rakamını Tanrı ile bağlantılı düşünmekten de hoşlanmazlar.

Müslümanlar şayet Tanrısallığın yanlış bir matematik formülle, yani (1+1+1=3) ifade edildiğinde ısrar ederlerse, (1x1x1)= kaç yapacaktır? Aynen herhangi bir bireyin 1 sayısından fazla olması gibi, Tanrı da 1 sayısından da herhangi bir sayıdan da fazladır. İncil'in sözleriyle:

Sen Tanrı'nın bir olduğuna inanıyorsun, iyi ediyorsun! Cinler bile buna inanıyor ve titriyorlar (Yakup 2:19).

Cinler, Tanrı'nın bir olduğuna inanırlar. Bu, Tanrıya itaat etmede onlara yardımcı olur mu? Gerçekten, Tanrı'nın hakiki hizmetkârları olmak için Tanrı'nın birliğini ve yalnızca O'nun Tanrı'lığını itiraf etmemiz gerekir.

Ama daha da ötesi, Tanrı'nın kim olduğunu anlamalıyız. Büyük bir merhametle bizler için ne yaptığını, bizden beklentisinin ne olduğunu ve O'na hizmet için yapmamız gerekenleri de anlamalıyız.

Müslümanlar da Hıristiyanlar da bu tek Tanrı'nın kendini tanıtışı ve Onunla kuracakları ilişkinin nasıl olması gerektiği üzerine bilgi edinmelidirler.

 
Kilise.org